46-годишният великотърновец Станислав Тодоров е обявил протест срещу плачевното състояние на

...
46-годишният великотърновец Станислав Тодоров е обявил протест срещу плачевното състояние на
Коментари Харесай

Нашенец отказа да плаща за винетка заради плачевните пътища, ще брани шофьорите в съда

46-годишният великотърновец Станислав Тодоров е обявил митинг против плачевното положение на пътната инфраструктура, изразяващ се в отвод от заплащане на наложителната такса за прилагане на републиканската пътна мрежа, съобщава  " Борба ".

До момента лидерът има 5 акта поради нарушаването, само че не може да ги апелира, защото не е получил наказателни постановления. Тревогата му е, че ще изпусне периода за несъгласие, защото му следва да пътува в чужбина. Шофьорът е безапелационен, че в случай че се постанова, ще си търси правата в Европейския съд и няма да се откаже, до момента в който не пребори АПИ.

Станислав е родом от Русе, само че от години живее със фамилията си във Велико Търново. Занимава със основаването на специфични стратегии за автомобилни компании и работата му е обвързвана с постоянно пътешестване в страната и в чужбина. Прекарал е 17 години във Финландия, има и взор какви са пътищата в редица други страни. Категоричен е обаче, че у нас пътната инфраструктура е в най-тежко положение, което всекидневно слага в риск живота на всички водачи.

" Аз съм безпределно незадоволен от положението на републиканската пътна мрежа и в символ на неодобрение изрично отхвърлям да заплащам за винетка. Взех това решение след многократни вреди по автомобила си – спукана гума, два пъти изкривена джанта, повреди по ходовата част и така нататък Вдигнах ръце и взех решение, че щом АПИ е абдикирала от отговорностите си, аз няма да извършвам задължението за заплащане на винетна такса “, изясни 46-годишният мъж.

Написал заявление, в което изяснява претекстовете си за отвод от винетка, и го изпратил през март до Областно пътно ръководство Велико Търново. Не след дълго получил отговор от шефа на ведомството инж. Венцислав Ангелов, в който го уведомяват, че органите на реда ще го глобяват всякога, когато го заловен неточен по републиканските пътища.

Така и станало. Оттогава досега има пет акта.

" Когато български жител получи санкция за нещо, има правото да я апелира, само че аз съм лишен от тази опция, тъй като нямам издадени наказателни постановления. Според законодателството ни те би трябвало да бъдат връчени до месец след установяването на нарушаването. Ходих и питах шефа на Областното пътно ръководство по кое време ще ги получа, а той изясни, че ще дойдат, да не се тормозя. Аз обаче в края на месеца ще пътувам и в случай че наказателните постановления дойдат, до момента в който ме няма, няма по какъв начин да възразя в открития период “, разяснява Тодоров.

Той потърсил подпомагане от адвокатска организация, откъдето с наслада се съгласили да поемат случая. Станислав е уверен, че когато въпросът стигне до съда, вероятността магистратите да вземат решение в негова изгода е незабележим, тъй като сходен процес ще даде тласък на още доста хора да последват образеца му.

" Стойността на актовете не е от голяма важност, подготвен съм да платя доста повече, с цел да защитя правата си. Въпросът е кардинален, по тази причина съм подготвен да стигна до Европейския съд. Не може страната да не влага в инфраструктура, а да събира пари за използването. Моите другари ме поучават да се откажа, само че не! Ако 5 млн. души се опълчат – можем да променим нещата “, уверен е Тодоров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР